Main Logo Q-bus

Bestuursverbod

2024/01/03

Introductie van JustBan en bijkomende verklaring bestuursverbod

Het Belgische juridische landschap heeft recentelijk een belangrijke toevoeging gekregen met de introductie van JustBan. Het register vermeldt alle personen en ondernemers die een bestuurdsverbod kregen.

 

Het bestuursverbod is gericht op personen die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige inbreuken op de wetgeving met betrekking tot vennootschappen en verenigingen. Het omvat een breed scala aan overtredingen, zoals financiële wanpraktijken, fraude, misbruik van vennootschapsvermogen, en andere ernstige vergrijpen die de rechten van belanghebbenden schaden.

 

Een bestuursverbod kan variëren in duur en impact, afhankelijk van de ernst van de begane overtredingen. Het kan variëren van een tijdelijke beperking van enkele jaren tot een volledig verbod om een bestuursfunctie te bekleden voor een langere periode, mogelijk zelfs leidend tot een levenslang verbod.

Waarom is raadpleging nodig ?

Bij de oprichting van een vennootschap of VZW, en bij latere benoemingen binnen de organisatie, controleert de griffie of de aangewezen bestuurder gemachtigd is om zijn functie te vervullen. Als er een bestuursverbod geldt voor die persoon, zal de griffie weigeren om de benoeming openbaar te maken.

Bijkomende verklaring

Daarnaast is er een bijkomende verplichting om bij elke publicatie van een nieuwe bestuurder een formulier mee te sturen waarin met verklaart dat er geen bestuursverboden werden uitgesproken.

Accountantskantoor Q-bus CV
Grotesteenweg 110 – 2600 Berchem
Blekersdijk 14/201 - 9000 Gent
RPR Antwerpen - Ondernemingsnummer : 0475.877.347
BTW nummer : BE0475.877.347
ITAA erkenningsnummer : 50168396