Main Logo Q-bus

Verscherpte controles rechtspersonenbelasting in 2024

2024/01/03

De Minister van Financiën heeft strengere controles aangekondigd op de toepassing van de rechtspersonenbelasting, in plaats van de vennootschapsbelasting.

Onder het nieuw ingevoerde Wetboek van vennootschap en verenigingen (WVV) mag een vzw onbeperkt economische handelingen uitoefenen en daarmee onder andere ook winst genereren.

 

De enige beperking die het WVV oplegt is dat er door de VZW geen rechtstreekse of onrechtstreekse vermogensvoordelen mogen worden verstrekt aan met de VZW betrokken personen (leden, toegetreden leden, leden van het bestuursorgaan, …), tenzij dat noodzakelijk is om het belangeloos doel te kunnen verwezenlijken.

 

Wettelijk gezien kan een vzw dan wel onbeperkt economische handelingen stellen, maar fiscaal gezien zal de fiscus voor de toepassing van de rechtspersonenbelasting, dan wel de vennootschapsbelasting, nog steeds het criterium hanteren van de bijkomstigheid van handelsdaden in de vzw. Wie in hoofdzaak economische activiteiten voert, zal belast worden onder de vennootschapsbelasting.

 

Het opdrijven van de economische handelingen zal dus alleen maar leiden tot een verhoogd risico op een onderwerping aan de vennootschapsbelasting. En de fiscus heeft aangekondigd dit ook strenger te gaan controleren.  Vanuit het standpunt van de VZW zal het belangrijk zijn om  het toegepaste fiscale stelsel te onderbouwen en te verantwoorden (eventueel met het aanvragen van een fiscale ruling).

 

Bron: www.vsdc.be

Accountantskantoor Q-bus CV
Grotesteenweg 110 – 2600 Berchem
Blekersdijk 14/201 - 9000 Gent
RPR Antwerpen - Ondernemingsnummer : 0475.877.347
BTW nummer : BE0475.877.347
ITAA erkenningsnummer : 50168396